ROCA News

Artesana a început construcția noii fabrici care va tripla producția de lactate artizanale din luna aprilie a anului viitor

  • Peste 5 milioane de euro investiți în construcția noii fabrici și în achiziția de echipamente moderne de producție
  • 2,3 milioane de euro finanțare nerambursabilă obținută prin intermediul ajutoarelor de stat
  • Noua fabrică face parte din planul de dezvoltare a companiei pentru următorii 5 ani

Artesana, cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România, a început construcția noii fabrici care va permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor. Noua fabrică va fi dotată cu echipamente moderne de producție, de la linii automatizate de procesare a laptelui, până la etichetare și ambalarea finală. Astfel, numărul total al angajaților Artesana va crește până la aproximativ 100 de persoane, în același ritm cu creșterea graduală a producției estimată să ajungă la capacitate maximă la finalul anului 2022.

Investiția totală în noua fabrică de producție se ridică la peste 5 milioane de euro și a fost posibilă prin vânzarea a 20% din acțiuni către compania de private equity, ROCA Investments, printr-o finanțare bancară și prin grantul nerambursabil obținut prin schema de ajutor de stat nr. 807/ 2014, în valoare de aproximativ 2,3 milioane euro, și Acesta va contribui semnificativ la succesul proiectului și la respectarea etapelor prevăzute în planul de afaceri pentru construcția noii fabrici. În obținerea grantului nerambursabil, Artesana a colaborat cu echipa Noerr, specializată în consultanță pentru obținerea ajutoare de stat.

Noua fabrică Artesana va fi construită lângă cea existentă, va avea o suprafață totală de 30100mp, din care suprafața de producție va ocupa circa 2350 mp și va asigura o capacitate suplimentară de producție de aproximativ 40 tone de lapte pe zi, de trei ori mai mult față de producția actuală.

”Construcția noii fabrici reprezintă un moment extrem de important, care marchează o nouă etapă în dezvoltarea Artesana. În ultimii ani, am simțit o creștere a interesului consumatorilor pentru produsele lactate premium și ne doream să putem răspunde cererii tot mai mari din piață. Extinderea capacității de producție exista în planurile noastre de dezvoltare încă de acum 3 ani. Credem însă că acum este momentul pentru această investiție, bazându-ne pe parteneriatul solid cu ROCA Investments, care depășește dimensiunea financiară și implică know-how și pasiune - alături de ei putem să accelerăm scalarea companiei și să amplificăm potențialul brandului nostru., a declarat Daniel Donici, co-fondator Artesana.

”Pentru noi este important să ducem misiunea Artesana la un alt nivel, iar noua fabrică de producție ne va ajuta în acest sens, și anume să punem pe mesele cât mai multor familii lactate artizanale care oferă garanția unui produs autentic, de calitate. Procesarea laptelui este elementul care face diferența între lactatele artizanale și cele industriale. În Artesana, laptele este supus unui proces minim de prelucrare și unor intervenții termice și tehnologice de scurtă durată. Folosim doar lapte integral pe care îl pasteurizăm la temperatură joasă și pe care nu îl omogenizăm, ceea ce duce la formarea unui dop natural de smântână, care se ridică la suprafață. Procesarea artizanală garantează păstrarea calităților nutriționale ale laptelui, conținutul bogat în calciu, proteine, vitamine și acizi grași. Consumatorul final simte acest lucru în gustul bogat și consistent al laptelui, iaurturilor și brânzeturilor noastre”, a declarat Alina Donici, co-fondator Artesana.

Pe lângă zona de producție, noua construcție a fost proiectată să încorporeze spații extinse de birouri, mai multe săli de întâlniri și de evenimente, precum și un mini-atelier artizanal destinat activităților de team building unde grupurile de participanți vor învăța să producă lactate artizanale în cantități mici, sub îndrumarea specialiștilor Artesana.

Artesana a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de aproximativ 3,7 mil. euro, în creștere cu 21% față de anul anterior, și și-a extins distribuția în peste 700 de magazine din retailul modern, precum și în lanțuri locale și băcănii specializate.

Noua fabrică de producție Artesana face parte din planul de dezvoltare a Companiei pentru următorii 5 ani, care mai cuprinde diversificarea portofoliului de produse și deschiderea către piețe externe de desfacere.

Despre Artesana

Artesana este cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate neomogenizate din România cu sediul în orașul Tecuci, județul Galați. Fondatorii Companiei, Alina și Daniel Donici, au deschis prima fabrică de producție în luna august 2012 cu o investiție inițială de aproximativ 750,000 euro folosiți pentru cumpărarea terenului, a echipamentelor și pentru reconstruirea și amenajarea clădirii existente. În decembrie 2020, compania de private equity, ROCA Investments, a intrat în acționariatul Companiei prin cumpărarea unui pachet de 20% de acțiuni.

Portofoliul de produse Artesana este compus din lapte de vacă și de capră (ecologic și convențional), iaurturi (simple, cu bifidus, ecologice, de vacă și de capră), sana și kefir (ecologice, de vacă și de capră), smântână (din lapte de vacă), creme de branză (de vacă, de capră și cu pătrunjel și usturoi), brâzeturi maturate semitari (de vacă, de capră și din lapte de vacă cu trufe, peperoncino și miez de nuci). Produsele se găsesc în peste 700 de magazine din toate rețelele naționale de super și hypermarket-uri, precum și în băcănii și lanțuri locale. Toate produsele Artesana sunt ambalate în recipiente de sticlă, care reprezintă cea mai bună soluție de păstrare a alimentelor, fiind, totodată, materialul 100% reciclabil pe termen nelimitat, fără pierderi de calitate sau puritate. 

Artesana folosește lapte 100% românesc de la ferme mici și mijlocii din zona Tecuci, atent selecționate, toate având acces la pășuni. Majoritatea fermelor actuale furnizează lapte către Artesana încă de la început, fapt care certifică angajamentul Companiei de a respecta principiile comerțului echitabil și de a oferi fiecărui furnizor prețul corect pentru munca sa.

 

Artesana