ROCA News

Supliment ROCA Ziarul Financiar - Interviu Ciprian Bidașcă, CEO Mecanex

„Una dintre provocările la care lucrăm este schimbarea mentalității, aceasta fiind un apanaj al industriei în care activăm”

Ciprian Bidașcă provine dintr-o familie de antreprenori, atât tatăl, cât și frații săi fiind implicați în afaceri și conducând mai multe companii.

Când a preluat managementul Mecanex, în 2010, compania se afla în pragul falimentului. Șase ani mai târziu, a devenit acționar majoritar al firmei, iar anul acesta a semnat parteneriatul cu ROCA. Toate acestea sunt momentele-cheie din cariera de business a lui Ciprian Bidașcă, CEO al Mecanex, dar și din evoluția companiei de-a lungul timpului.


„Provin dintr-o familie de antreprenori. Atât tatăl, cât și frații mei sunt implicați în afaceri, conducând mai multe companii. Am intrat în Mecanex în anul 2007, fiind responsabil de maketing și vânzări, iar în 2010 am devenit CEO al companiei. Una dintre provocările la care lucrăm în Mecanex este aceea de a schimba mentalitatea, aceasta fiind un apanaj al industriei în care activăm, dar și o rămășiță a istoricului de aproape 50 de ani al companiei.“


Cea mai mare încăpățânare a lui Ciprian Bidașcă a fost să nu închidă  Mecanex, în contextul în care majoritatea companiilor din domeniu au dispărut sau au fost închise. Mecanex este însă o companie stabilă, cu un potențial foarte mare, profilată pe un domeniu de nișă, care se bucură de o piață în expansiune, aproape fără limite.
„Ne aflăm într-un punct în care compania este pregătită să treacă la nivelul următor, iar parteneriatul cu ROCA va accelera cu siguranță acest proces“, crede Ciprian Bidașcă.


Spune că, atunci când se gândește la ROCA, se raportează ca la „un frate mai mare“ pentru Mecanex, unul care se implică intens în zona antreprenorială din România. Se identifică și el cu principiile ROCA soluție de private equity parte a Impetum Group, cele pe care le aplică atât în business, cât și în viața personală: fair play, seriozitate și profesionalism. În ceea ce privește viața personală a lui Ciprian Bidașcă „... sunt un familist convins, tatăl a doi copii, un om simplu cu pasiuni diverse. Îmi plac psihologia, tenisul, ciclismul, muzica, filmul și sporturile de iarnă.“


Revenind la business, anul acesta a învățat o lecție importantă pentru viitor, și anume că orice este posibil. De aceea, este important ca businessul să fie puternic, iar compania - flexibilă și adaptabilă la orice scenariu inopinat. „Pandemia, prin suspendarea transporturilor și prin atenția spre produsele autohtone, a generat o conștientizare a importanței producătorilor locali.
De aceea, anul acesta mai mult decât oricând am reușit să poziționăm Mecanex ca un producător local de pompe industriale pe piața internă și primim recunoaștere pentru asta“, spune Bidașcă.


2021 îl vede ca pe un an fertil, cu multe proiecte și provocări, dar îl va începe cu optimismul că va fi cel mai bun din ultimii cinci ani.

Ciprian Bidasca, CEO Mecanex