ROCA News

Supliment ROCA Ziarul Financiar - Interviu Ioan Ghere, CEO Piscicola

„Aveam o lipsă de lichidități și un sistem bancar găunos. A venit ROCA și am simțit ca atunci cånd ți-e foarte sete și bei un pahar de apă.”

Ioan Ghere a început să cumpere acțiuni la Piscicola în 2004, iar după trei-patru ani a devenit acționar majoritar.

„Cånd nu sunt CEO, sunt bucătar. Îmi place să gătesc, să merg cu familia să facem plimbări pe dealuri. În tinerețe am boxat, apoi am fost arbitru de box, dar acum nu mai am timp. Însă am preluat și conduc clubul de box Voința din Satu Mare de prin anul 2000. Întâmpinăm și acolo dificultăți pe partea de finanțare chiar dacă avem campioni la box, la șah, la culturism“. Este viața de după afaceri a lui Ioan Ghere, cel care conduce businessul Piscicola, o fermă piscicolă de peste 300 de hectare, din Satu Mare, aflată în portofoliul ROCA.

La bază, are studii juridice, absolvind Facultatea de Drept în anii ‘90. A profesat în domeniu în cadrul mai multor societăți, a făcut și un curs de agent imobiliar la București în 1992, după care, în 1995-1996, a apăru oportunitatea privatizării cu cupoane, urmată de cumpărare de acțiuni. Și a profitat. „Am cumpărat cupoane la mai multe companii de stat pe domenii diverse, printre care industria chimică cu produse din bentonită și perlit. Am urmat cursul de practician în insolvență în 1998-1999 și am înființat prima firmă de insolvență din Satu Mare. Tot ce am câștigat am investit mai departe. Am cumpărat acțiuni la tipografia Someșul SA, unde sunt și președintele consiliului de administrație, împreună cu alți doi acționari, și mai am o societate mai micuță de servicii arhivistice. Între timp și-a schimbat puțin profilul.“

Din 2004, a început să cumpere acțiuni la Piscicola și, după trei-patru ani, a devenit acționar majoritar. A intuit potențialul și și-a dat seama că este o investiție cu bătaie lungă sau foarte lungă. Primul proiect pentru accesarea unor fonduri europene pentru dezvoltare l-a făcut între anii 2010 și 2013. „Apoi am încercat să dezvolt zona de producție, însă am avut unele impedimente cauzate de faptul că ferma este situată într-o zonă de tranziție a păsărilor ihtiofage care se hrănesc cu pește - n. red.) către țările calde și consumă mult pește. Astfel, în 2014-2017 am avut pierderi de sute de tone de pește, iar mecanismul de despăgubire oferit de stat acoperă doar o mică parte din pierderi“, spune Ioan Ghere.
Acest fapt a dus la o decapitalizare a firmei. Așa a ajuns la ROCA și a primit o infuzie de capital, iar efectul a fost creșterea cifrei de afaceri. „Prin parteneriatul cu ROCA Investments, în acest moment, față de aceeași perioadă a anului trecut, cifra de afaceri a Piscicola a crescut de aproximativ patru ori. Obiectivul nostru este să aducem compania în top cinci producători de pește din Romånia, deci printre cele mai importante și competitive companii din domeniu.“


Ioan Ghere spune despre ROCA, soluție de private equity parte a Impetum Group, că, față de instituțiile financiar-bancare și nebancare, are o altă abordare pentru antreprenorii romåni. El luase legătura și cu fonduri de investiții înainte de a încheia parteneriatul cu ROCA, însă spune că acestea s-au uitat la balanță, nu la potențial și nici la povestea din spatele afacerii.
„Aveam o lipsă de lichidități și un sistem bancar găunos. A venit ROCA și am simțit ca atunci cånd ți-e foarte sete și bei un pahar de apă. Parteneriatul cu ROCA este singurul lucru pozitiv pentru business din această perioadă.“
A ajuns aici folosindu-se de trei principii esențiale după care se ghidează în business: perseverența, inovarea și credința că poate împinge lucrurile înainte. Le aplică pe toate în fiecare zi.


„Am făcut studii ca să aflu de ce nu mănâncă lumea pește, iar motivele relevate sunt prețul mare și frica de oase. Așa că, anii trecuți, am făcut o încercare de a distruge oasele din fitofag, crap, caras, prin mai multe metode. Lucrez și la o metodă de creștere a imunității peștilor, pentru a reduce pierderile. Investiția în cercetare este esențială. Dacă nu inovăm, nu ajungem bine“, crede Ioan Ghere.
Când s-a hotărât să se implice în sectorul lichidărilor și al insolvenței, dar și când a ales să se implice în Piscicola, a marcat, fără să știe la acel moment, punctele-cheie ale carierei lui în business. Un altul este pandemia, din care a tras câteva învățăminte.


„Lecția mea este că trebuie să mă bazez pe forțele proprii mai mult decât pe autorități și sistemul bancar. Sistemul bancar este stufos și birocratic, iar programele guvernamentale de sprijin au restricții. România pierde sume uriașe din cauza acestor inadvertențe în programe. Între timp, 85% din pește, adică zeci de mii de tone, sunt aduse din afara țării.“


Ioan Ghere a remarcat o creștere a volumului de vânzări anul acesta, însă nu ca urmare a pandemiei, ci ca efect al parteneriatului cu ROCA. Pe baza acestei evoluții pozitive, a căpătat curaj să deseneze noi planuri pe hârtie.
„Mai trebuie să fac investiții în fermă, inclusiv un parc fotovoltaic, pentru că va crește consumul destul de mult, iar anul viitor sper să dublez, să triplez chiar cifra de afaceri. Sunt optimist în general și foarte perseverent. Important e de câte ori te ridici și mergi mai departe. Am noroc și de sprijinul familiei. Anul viitor va fi mai bun datorită muncii pe care o vom depune“, este gândul cu care întâmpină Ioan Ghere anul 2021.

Ioan Ghere Piscicola ZF