ROCA News

Supliment ROCA Ziarul Financiar - Interviu Laurența Crudu, CEO Bico Industries

În prima parte a carierei mele, provocările veneau din lipsa de cunoștințe în management și marketing. Acum, ele vin din piața concurențială.

Laurența Crudu și-a început experiența de CEO la vârsta de 36 de ani, iar de cinci ani se află la conducerea Bico Industries, producător de plasă din fibră de sticlă.

Cu 25 de ani de management privat în spate, Laurența Crudu este un pionier în domeniu. S-a lansat în business împreună cu alți colegi de breaslă, cu antreprenori și salariați, în primii ani de după 1989. A lucrat în cadrul a două companii cu capital privat integral autohton, ambele operând pe piața materialelor de construcții, iar la 36 de ani a avut prima experiență în rolul de CEO. De cinci ani, se află la conducerea Bico Industries, producător de plasă din fibră de sticlă.


„În prima parte a carierei mele, provocările veneau din sfera lipsei de cunoștințe în domeniul managementului și marketingului. Provocările ultimilor cinci ani vin acum din piața concurențială - cu cât piața pe care operezi are mai mulți actori și este mai dinamică, cu atât provocările sunt mai mari“, spune Laurența Crudu, director general la Bico Industries. În vara anului 2020, ROCA a preluat 30% din compania condusă de Laurența Crudu, cu scopul de a ajunge împreună în top 3 jucători europeni în producția de fibră de sticlă.


„Înainte de ROCA, eram «aspiranți» la multe proiecte, iar acum avem un vis împlinit și garanția că ne consolidăm și dezvoltăm compania. Într-un singur cuvânt, relația cu ROCA înseamnă «parteneriat».“ Implicarea ROCA a venit, așadar, în plină pandemie, o perioadă în care Bico Industries s-a bucurat de posibilitatea renegocierii prețurilor cu principalii furnizori și obținerea unor condiții mai avantajoase. Pe măsură ce timpul a trecut, compania a remarcat că pandemia a dus la consolidarea coeziunii colectivului, un efect neașteptat al acestei perioade.


„Asemănător altor crize din ultimii ani, se reconfirmă principiul de granularitate a riscului. De asemenea, cred că am primit din nou lecția de a ne asigura că avem rezerve de lichidități și, în general, că  avem variante de back-up pentru valorile strategice ale companiei“, spune Laurența Crudu.


Așa că acum întâmpină anul 2021 cu încredere în capabilitățile Bico Industries, dar și cu unele temeri legate de neprevăzut, pentru care are însă soluții de backup. De altfel, acesta este și unul dintre principiile care o ghidează pe Laurența Crudu în business.
„Am aplicat mereu principiul împărțirii problemelor în două grupe: urgente - a căror rezolvare conferă fluiditate și operativitate, și importante - care necesită mai mult timp pentru analiza și fundamentarea deciziilor.“


Gândirea de business i-a influențat și ascuțit modul de gândire în toate perspectivele vieții. Când nu este CEO, Laurența Crudu este soție, mamă și bunică. Îi place să gătească „ se consideră o adevărată gurmandă - și îi place să descopere locuri noi în domeniul ospitalității, fie că est vorba despre restaurante sau cafenele. „În timpul liber, îmi place să călătoresc pe meleaguri natale, urmăresc documentare și ascult muzica preferată pe VH1. Citesc cu plăcere atât biografii, cât și materiale științifice.“

Laurenta_crudu